Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbské úřady odhalily ilegální skládku s 25 tunami toxického odpadu

Srbsko
Srbsko
Foto: Pixabay

Bělehrad – Úřady v Srbsku odhalily ilegální skládku s 25 tunami velmi nebezpečného toxického odpadu. Policie už před dvěma týdny zadržela muže, který je zřejmě za tuto skládku odpovědný.

Informace byla oznámena na dnešní tiskové konferenci, které se mimo jiné zúčastnil i ministr životního prostředí Goran Trivan.

Špatně utěsněné barely s nebezpečným obsahem se nacházely na soukromém pozemku ve vesnici Vukićevica asi 50 kilometrů jihozápadně od Bělehradu. Analýza ukázala, že jde o různé rakovinotvorné a jiné toxické látky, sdělil pracovník specializovaného ústavu MOL Ilija Brčeski.

Jedná se prý o průmyslový odpad a vyšetřovatelé musejí zjistit odkud pochází a jak se na místo dostal. „Tento odpad je jakýsi druh časované bomby, která by po desetiletí znečišťovala podzemní vody. Našly se v něm benzoly, benzeny, trichlorethylen, který se velmi těžko rozkládá," uvedl Brčeski podle televize B92.

Muž podezřelý z odpovědnosti za ilegální skládku byl podle médií zatčen o víkendu 16. a 17. prosince a byla na něj uvalena zatím třicetidenní vazba.

Policie uvedla, že zadrženým je 56letý Z.M., který je podezřelý z trestného činu dovozu nebezpečných látek do Srbska. Za trestný čin, z něhož je viněn, mu hrozí až pětileté vězení a vysoká pokuta.

Témata:  Srbsko skládka toxický odpad

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy