Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

UNESCO do konce roku 2018 opustí i Izrael

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) obdržela dnes dopis, ve kterém Izrael oficiálně oznámil, že hodlá z organizace ke konci příštího roku vystoupit.

S odvoláním na generální tajemnici Audrey Azoulayovou o tom informovala agentura AP. Izrael avizoval plán na odchod z UNESCO již v polovině října poté, co chystaný odchod oznámily Spojené státy.

Azoulayová dnes uvedla, že izraelského rozhodnutí hluboce lituje. Podle ní se dají rozpory mezi státy překonat jen "uvnitř UNESCO a nikoliv mimo něj". Izrael už dříve označil za důvod svého plánovaného odchodu "systematické útoky", které vůči němu členské státy organizace údajně vedou.

K 31. prosinci příštího roku organizaci opustí kromě Izraele i Spojené státy. Jejich ministerstvo zahraničí to oznámilo v polovině října a zároveň kritizovalo údajnou zaujatost organizace vůči židovskému státu. Za jeden z důvodů, proč se rozhodl UNESCO opustit, označil Washington také "nutnost zásadní reformy".

Spojené státy přestaly už v roce 2011 posílat organizaci příspěvky poté, co se jejím členem stala Palestina. Stejný krok tehdy učinil i Izrael.

Témata:  Izrael UNESCO EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy