reklama

Video vyzývá k útokům na konkrétních místech a v konkrétních zemích. Objevuje se v něm kupříkladu londýnský Big Ben, u nějž se střílejí rachejtle. Je zde odkaz i na Paříž a na Eiffelovu věž ve francouzské trikolóře. 

Další obraz z videa je vskutku děsivý - je na něm satelitní snímek Evropy, vstříc které letí několik ohnivých koulí. Ty mají zasáhnout Londýn, Lyon a další území v Belgii, Španělsku a Itálii. 

Ve videu jsou rovněž záběry vozidel záchranných služeb, které jedou městem na pomoc, nebo letecký záběry havarovaného vlaku. Počáteční sekvence této části klipu naznačuje, že Islámský stát plánuje jeho vykolejení. 

Jsou zde také záběry na barmana, který míchá koktejl a nalévá šampaňské, nebo na katolického modlícího se kněze. Video končí zprávou k angličtině, která v překladu zní: "Žijete mezi káfiry (termín islámu označující nevěřící nebo "jinověrce")."

Spojené státy nedávno zahájily první útok drony na Somálce spřízněné s teroristickou organizací Islámský stát. Země na východním cípu Afriky je sice útočištěm pro malou skupinu podporovatelů terorismu, ale jejich počet stále roste. Podle Daily Mail jde především o přeběhlíky z organizace Al-Šabáb, která byla spojována s Al-Káidou.

Dalším důvodem, proč by se mohl počet extrémistů v Somálsku navýšit, je fakt, že Islámský stát byl na Blízkém východě de facto poražen. Proto se odborníci domnívají, že členové organizace by mohli najít útočiště právě v Somálsku.