Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lukjaněnko, obviněný z útoku v Petrohradu, je ve vazbě

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Petrohrad - Petrohradský soud dnes uvalil vazbu na Dmitrije Lukjaněnka, obviněného ze středečního teroristického útoku v petrohradském supermarketu, při kterém zranění utrpělo 18 lidí.

Obviněný před soudem přiznal vinu, později se však rozhodl odvolat se proti uvalení vazby, uvedla agentura Interfax. Jednání soudu se odehrávalo za zavřenými dveřmi s vyloučením médií a veřejnosti.

Ruská tajná služba FSB v sobotu oznámila, že zadržela strůjce a zároveň vykonavatele středečního atentátu v petrohradském supermarketu, při kterém explodovalo podomácku vyrobené výbušné zařízení.

K odpovědnosti za útok se v pátek přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), žádné důkazy však neposkytla.

Lukjaněnko podle vyšetřovatelů nedaleko od místa útoku schoval dva nosiče s informací o důvodech útoku a fotografii výbušného zařízení. Jeho motivem byla nenávist k organizátorům a účastníkům psychologických kurzů, které dříve navštěvoval. Vzhledem k tomu, že obviněný od svých 19 let pobýval v psychiatrické léčebně, jej vyšetří znalci, aby zjistili, zda je příčetný.

Témata:  Rusko věznice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy