reklama

V Paříži se statisíce lidí sešly na třídě Champs-Elysées, aby se rozloučily s rokem 2017 a oslavily Nový rok - a to vše pod přísným policejným dohledem, jak poznamenala agentura AFP. Množství diváků, domácích a i z celého světa, si i přes nutnost projít bezpečnostními kontrolami a prohlídkami nenechalo ujít tradiční ohňostroj a představení světla a tónů u Vítězného oblouku. Jen na slavné pařížské třídě na bezpečnost dohlíželo na 1800 strážců zákona. Francie se v uplynulých letech stala terčem několika teroristických útoků a na přísná bezpečnostní opatření jsou tak obyvatelé země již zvyklí.

V Londýně, kde se loni odehrály čtyři útoky, si více než 100.000 lidí muselo opatřit lístek, aby si mohlo užít ohňostroje na březích Temže. Půlnoc tradičně odbil dvanácti údery Big Ben, přestože prochází rekonstrukcí, poznamenala agentura AFP.

V Kolíně nad Rýnem, kde silvestrovské oslavy na přelomu let 2015 a 2016 neblaze poznamenaly sexuální útoky na ženy, se letos podle agentury DPA podařilo naplnit heslo "Respekt" poskládané z obřích písmen u katedrály: atmosféra ve čtvrtém největším německém města byla uvolněna, slavily staré i mladé generace, rodiny s dětmi, místní i migranti. "Situace je velmi klidná a příjemná," prohlásila starostka Henriette Rekerová.

V reakci na někdejší události v Kolíně nad Rýnem letos u Braniborské brány v centru německé metropole Berlína vznikla bezpečná zóna určená ženám v nesnázích, ať pod vlivem alkoholu či emoční krize. Policie však podle agentury DPA zasahovala i v případech obtěžování i v davu desítek tisíc lidí, slavících s hudbou a obrovským ohňostrojem v roce 2018.

"Když nás obklopili muži, policie okamžitě přišla a odvedla je pryč. Pak bylo vše skvělé," řekla Denise, jedna ze tří dvacetiletých kamarádek, kterým ani tento incident nezkazil dobrou náladu. Policie později oznámila zatčení dvou podezřelých ze sexuálního útoku. Celkově však policejní mluvčí situaci zhodnotil jako "úžasně klidnou".

V brazilském Rio de Janeiro hlavním oslavy propukly s půlnočním ohňostrojem na slavné pláži Copacabana. Po sedmnáctiminutovém představení na obloze nastoupila na pódium zpěvačka Anitta, která během pár týdnů dokázala na internetu získat desítky milionů diváků, a po ní tradiční školy samby. Starosta Marcelo Crivella odhadl, že oslav na pláži se mohlo zúčastnit na tři miliony lidí, tedy polovička obyvatel velkoměsta. Podle místních však brazilská ekonomika stále pociťuje krizi, a tak v posledních letech na Copacabana slaví asi dva miliony lidí, pod dohledem asi dvou tisícovek policistů. Místní hotely ohlásily, že jsou téměř plné, ale převážně brazilskými turisty.

Nový rok 2018 jako první uvítali úderem nedělních 11:00 SEČ v ostrovním státě Samoa a na Vánočním ostrově (Kiritimati) v Tichomoří. Následovaly oslavy mimo jiné na Novém Zélandě, v Austrálii, v Číně či na Arabském poloostrově. Mezi půlnočními ohňostroji tradičně zazářila Sydney, která rozsvítila nebe tradičně nad budovou opery. Majestátní podívanou připravili v Dubaji, kde vytvořili rekord v největší laserové show na jedné budově - na 828 metrů vysokém mrakodrapu Burdž Chalífa. V Jakartě přivítali nový rok hromadnou svatbou 450 párů.

Přechod do nového roku na celé Zemi trvá kvůli časovým pásmům 26 hodin a skončí tak až dnes ve 13:00 SEČ.