Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírové rozhovory s teroristickou PKK? Ankara trvá na odzbrojení skupiny

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu prohlásil, že vláda může obnovit mírové rozhovory se Stranou kurdských pracujících (PKK) jedině tehdy, až tato zakázaná organizace složí zbraně.

"Vzali jsme na sebe enormní riziko, abychom mírový dialog zahájili," prohlásil Çavuşoglu o jednáních, která zkrachovala v létě 2015. "Dokonce naši podporovatelé nás kritizovali," dodal ministr a upozornil, že PKK neusiluje o mír.

O příslušnících kurdské menšiny řekl, že prý vládu prosili, aby operace proti PKK neukončovala, dokud tato organizace neskončí poražena. "Jsou občany první třídy, požívají plná práva," uvedl dále ministr na adresu Kurdů, za jejichž obhájce se PKK snaží vystupovat.

Na jihovýchodě Turecka jsou opět časté střety mezi bezpečnostními silami a přívrženci PKK. Ta vede od poloviny 80. let minulého století ozbrojený boj za autonomní Kurdistán, boje si již vyžádaly kolem 45.000 obětí. Za teroristickou organizaci kromě Turecka PKK označují také USA a EU.

Témata:  Turecko PKK Kurdové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy