Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné ústupy Palestincům? Izrael zpřísnil podmínky pro územní změny v Jeruzalémě

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelští poslanci schválili nové znění zákona o Jeruzalému. Změna zpřísňuje podmínky pro případné územní ústupky Palestincům. Pro přenechání jakékoli části města Palestincům bude nutné získat nejméně 80 ze 120 poslaneckých hlasů. V původním znění stačila prostá většina.

Izrael přijal zákon o Jeruzalému v roce 1980 a pozměnil ho v roce 2000. Připojil jím východní část města k západní a město sjednotil jako svou metropoli. Podle Palestinců a mnoha zemí ale zůstává východní část, obývaná hlavně Araby, okupovaným územím a Palestinci si ji nárokují jako hlavní město svého budoucího státu.

Nové nařízení bylo přijato necelý měsíc po vyjádření amerického prezidenta Donalda Trumpa, který uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

Palestinci tvrdí, že se tím USA připravily o roli prostředníka v izraelsko-palestinských mírových jednáních. Rozhovory jsou přerušeny už od roku 2014. Zpřísněná podmínka pro rozhodování o Jeruzalému může být podle agentury Reuters další překážkou úspěchu případně obnovených rozhovorů.

Navrhovatelem novely zákona byla pravicová náboženská strana Židovský domov, která podle vůdce opozice Jicchaka Herzoga vede Izrael ke "strašné katastrofě".

Někteří izraelští komentátoři se domnívají, že novela zákona o Jeruzalému pomáhá premiérovi Benjaminu Netanjahuovi posílit podporu voličů před očekávanými předčasnými volbami. Netanjahu patří mezi osoby vyšetřované kvůli korupci a čeká se, zda proti němu bude zahájeno trestní řízení.

Témata:  Izrael Jeruzalém Palestina

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy