Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z KLDR uprchnul jaderný vědec, po pár hodinách se zabil. Co ho vedlo k sebevraždě?

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - V minulých měsících využil nepříliš dobře chránění hranice mezi Čínou a KLDR i jeden z vedoucích jaderných vůdců Severní Koreje, aby utekl ze země za lepší budoucnosti. Nedlouho poté však byl v Číně chycen. Světová média nyní informovala o tom, že jen několik hodin po zadržení, spáchal vědec sebevraždu. Čína totiž chycené uprchlíky posílá zpět do KLDR.

Jaderný vědec raději spáchal sebevraždu, než aby byl poslán zpět, uvádějí zprávy. Podle The New York Post to byl vedoucí vědec ve fyzice na státní univerzitě v Pchjongjangu, jenže jen několik hodin před výslechem pozřel smrtící dávku jedu. "Jen několik hodin po zadržení zemřel. Vyšetřovatelé tak nemohli zjistit, jak se dostal přes hranice, proč utekl, nebo kdo mu pomáhal," uvedla čínská média.

Rádio Svobodná Asie identifikovala vědce jako Hyun Cheol Huh, který spáchal sebevraždu poté, co byl poslán do retenčního centra v Severní Koreji. Hyun údajně požádal v práci o dočasný odchod, protože se cítil být příliš stresován projektem, na kterém se podílel. Bez vědomí rodiny pak zničehonic navštívil příbuzné poblíž hranic, a když zjistil, že se po něm shánějí autority, raději utekl ze země, uvedl nejmenovaný zdroj.

Reportéři se domnívají, že Hyun Cheol Huh se pokoušel v Číně spojit s dalšími severokorejskými uprchlíky a že čínské úřady neznaly jeho pravou identitu, když sevorekorejská strana po něm vyhlásila pátrání. Panuje podezření, že nejspíš pracoval i na zásadním projektu, případně s sebou měl tajné informace o jaderném programu režimu.

Kdysi málo chránění hranice mezi KLDR a Čínou prochází v posledních dnech změnami, severokorejští vojáci měli údajně dostat přikázáno, aby stříleli uprchlíky, i kdyby se už ocitli na čínské straně. Buď to, nebo budou vojáci sami čelit popravě.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně jaderný výzkum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy