Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je znepokojena násilnostmi v Íránu, upozornění vydalo i české ministerstvo zahraničí

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán/Paříž/Praha - Demonstrace motivované špatnou ekonomickou situací začaly v Íránu minulý čtvrtek a mají dosud přes 20 obětí, z nichž nejméně 16 jsou demonstranti. V Teheránu skončilo od soboty za mřížemi na 450 lidí. Francie je situací znepokojena.

Současné protesty v Íránu jsou hodnoceny jako největší od znovuzvolení bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2009. Tehdy zemřelo podle oficiálních údajů kolem 30 lidí, podle neoficiálních až dvojnásobek.

Ahmadínežád byl zvolen podruhé jako kandidát konzervativců a mnozí Íránci tvrdili, že volby byly zmanipulované. Někteří z protikandidátů se pak ocitli v mnohaletém domácím vězení.

Zákroky bezpečnostních složek jsou podle Paříže zahraničí v rozporu s právem na svobodu slova. "Právo protestovat je nedělitelným lidským právem, " uvedl v dnešním prohlášení mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Zda v brzké době navštíví Teherán ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, ale podle agentury Reuters nepotvrdil.

České ministerstvo zahraničí dnes na svých webových stránkách doporučilo českým občanům v Íránu, aby se neúčastnili demonstrací a aby se vyhnuli místům, kde se protesty konají. "Situace v hlavních turistických lokalitách je prozatím bezproblémová a nejsou registrovány informace, že by v souvislosti se zmíněnými protesty došlo k ohrožení bezpečnosti zahraničních turistů," uvedlo MZV ČR.

Témata:  Írán Francie Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy