Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí roste: Vedení a odbory ČEZ se zatím nedohodly na růstu mezd v roce 2018

ČEZ
ČEZ
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vedení a odbory společnosti ČEZ se zatím nedohodly na výši růstu mezd v letošním roce. Firma má s odboráři uzavřenou dlouhodobou kolektivní smlouvu až do roku 2022, diskuse se vede o podobě dodatku, který stanoví růst mezd v konkrétním roce. Další kolo jednání se má konat příští týden.

Celá skupina ČEZ dohromady zaměstnává asi 27.000 lidí. "Než se podaří najít shodu na podobě dodatku ke kolektivní smlouvě, platí její stávající znění pro rok 2018. Tarifní mzdy se tak od 1. ledna zvýší o hodnotu inflace, tedy o 2,2 procenta, což upravuje vnitřní předpis vydaný zaměstnavatelem," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Průměrnou mzdu ve firmě společnost nesděluje. Argumentuje tím, že ukazatel nemá vypovídající hodnotu, protože ČEZ zaměstnává lidi z různých oborů a na různých typech pozic. Týdeník Ekonom loni v listopadu uvedl, že na základě jeho výpočtů činila v roce 2016 průměrná měsíční mzda v ČEZ 60.986 korun, meziročně o 7,5 procenta více. Podle portálu Platy.cz činí hrubý měsíční plat v oboru dodávka elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, do kterého ČEZ patří, 31.789 Kč včetně odměn. Průměrná mzda v Česku se v loňském třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,8 procenta na 29.050 korun.

K výraznějšímu navýšení mezd v ČR přistoupila loni na podzim energetická skupina innogy. Ta oznámila, že zvýší všem svým zaměstnancům v Česku v období od roku 2017 do roku 2020 mzdy v průměru o 18 procent. Na upravené kolektivní smlouvě se vedení firmy dohodlo s odbory. Podle týdeníku Ekonom činila v roce 2016 průměrná měsíční mzda v innogy Česká republika 53.371 korun.

Průměrně nad 40.000 korun měsíčně dostávali podle Ekonomu předloni zaměstnanci také v řadě dalších energetických firem. Například u firmy E.ON Česká republika to bylo 48.675 korun, u Pražské energetiky 44.427 korun a u Pražské plynárenské 41.916 korun.

Témata:  ČEZ platy odbory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy