Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron chce s Teheránem vést dialog, USA mluví o sankcích

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž/ Washington - Francouzský prezident Emmanuel Macron se domnívá, že s Íránem, který se v posledních dnech stal dějištěm protivládních protestů, je nutné vést dialog. USA naopak zvažují, že proti představitelům íránské vlády zavedou sankce, připomíná agentura AP.

Po celém Íránu se od 28. prosince konají demonstrace proti špatnému stavu ekonomiky a růstu cen potravin, později se přidaly i protesty proti vládě. O život při nich přišlo už 21 lidí, dalších až 450 osob skončilo ve vězení.

Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru vyjádřil úctu protestujícím Íráncům a slíbil jim podporu. "Tolik úcty vůči lidem v Íránu, kteří se snaží zbavit zkorumpované vlády. Od Spojených států uvidíte ve vhodnou dobu velkou podporu!" napsal.

Kritika USA, Izraele a Saúdské Arábie na adresu íránské vlády může potenciálně vést k válce, řekl Macron. Prezident podle agentury Reuters dodal, že Írán navštíví, jen pokud se situace v zemi zklidní a bude respektována svoboda projevu.

Agentura AFP s odkazem na nejmenovaného činitele v Bílém domě napsala, že Spojené státy uvažují o zavedení nových sankcí vůči představitelům íránské vlády a jejich stoupencům, kteří zakročili proti demonstrantům. Koho přesně by se tyto sankce měly týkat, ale podle zdroje není zatím jasné.

"Uvažujeme nad veškerými dostupnými možnostmi," uvedl zdroj s tím, že je nejprve zapotřebí shromáždit více informací o situaci.

Témata:  Írán USA Donald Trump Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy