Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský král, který podepsal rasové zákony, vyvolává kontroverzi. Zástupci Židů přišli s tvrdým požadavkem

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Předsedkyně Svazu italských židovských obcí (UCEI) vyzvala ministra kultury Daria Franceschiniho, aby nechal jméno krále Viktora Emanuela III. odstranit z názvů škol a veřejných knihoven.

Viktor Emanuel III. (vládl 1900 - 1946) podepsal v roce 1938 rasové zákony. Předsedkyně UCEI Noemi Di Segniová ve své výzvě napsala, že král ze savojské dynastie se vedle schválení rasových zákonů "podílel na celé řadě zločinů, k nimž během dvaceti let vlády fašismu v Itálii došlo".

Král zemřel v egyptském exilu. Před loňskými Vánoci byly jeho ostatky převezeno do Itálie, což vyvolalo řadu polemik. První z kontroverzí rozdmýchal požadavek rodiny uložit panovníkovy ostatky do římského Pantheonu po bok ostatních italských králů a umělců. Nakonec královy ostatky skončily v rodinné hrobce ve Vicoforte v severní Itálii.

Na blogu židovské komunity si Di Segniová dále stěžovala na kampaň savojského domu, která se podle ní převozem ostatků do Itálie snaží reputaci svého kontroverzního předka očistit.

Historici připomínají, že během pochodu fašistů na Řím v roce 1922 král nejenže nevyhlásil výjimečný stav, ale 29. října ve věčném městě nabídl Benitovi Mussolinimu úřad ministerského předsedy.

Témata:  Itálie židé antisemitismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy