Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zbrojnímu embargu proti Vietnamu je konec, oznámil Obama

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: g7germany.de

Hanoj - Prezident Barack Obama během své návštěvy Hanoje oznámil, že USA zrušily embargo na prodej amerických zbraní do Vietnamu. K záležitosti se už vyjádřila Čína.

"Spojené státy ruší zákaz," řekl Obama na tiskové konferenci v Hanoji. Zdůraznil přitom, že rozhodnutí o zrušení embarga není namířeno proti regionální velmoci Číně, ale má dokončit dlouhý proces normalizace vztahů mezi Spojenými státy a Vietnamem.

Zdroj: YouTube

Washington částečně zbrojní embargo zrušil v roce 2014, ale Vietnam si přál další uvolnění. Odůvodňoval to tím, že je nucen čelit územním nárokům Číny. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí na dotaz týkající se zrušení embarga dnes uvedla, že Čína doufá, že rozvíjející se vztahy mezi USA a Vietnamem budou přispívat k posílení míru a stability v regionu.

Prodej zbraní Vietnamu bude podle něj Washington posuzovat případ od případu, nebude již ale platit plošný zákaz vycházející z ideologických sporů mezi oběma zeměmi, konstatoval Obama.

Američtí poslanci se snažili prezidenta přesvědčit, aby před zrušením požadoval zlepšení situace na poli lidských práv ve Vietnamu. Obama také dnes řekl, že jednotlivé prodeje zbraní budou záviset na tom, jak Vietnam bude plnit své závazky dodržování lidských práv.

Obama se dnes setkal s vietnamským prezidentem Tran Dai Quangem a oba se zúčastnili podpisu několika obchodních smluv mezi americkými a vietnamskými podniky. Podle Bílého domu činí hodnota dohodnutých kontraktů více než 16 miliard dolarů.

Témata:  Barack Obama Vietnamci zbraně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy