reklama

A důvod, proč rodina zůstává na letišti v Thajsku, je prostý. Její členové totiž nemají víza na další cesty, odmítají se vrátit do Zimbabwe a přístup na thajskou půdu jim byl opětovně odepřen. Zůstávají tak stále na letišti.

Jejich nesnáz vyvstala na povrch poté, co jeden thajský uživatel facebooku publikoval fotografii s jedním z dětí zimbabwské rodiny v průběhu Vánoc. Příspěvek, který vysvětloval jejich situaci, obletěl celý svět.

Rychle se objevila srovnání s filmem z roku 2004 Terminál, kde se Tom Hanks zasekne na letišti v New Yorku poté, co vláda jeho země padne a jeho cestovní doklady jsou v tu chvíli k ničemu.

Imigrační policie uvedla, že rodina vstoupila na thajskou půdu v květnu na turistické vízum. Třiadvacátého října se pokoušela dopravit do Španělska přes Ukrajinu, ale letecká společnost je odmítla, protože jim chyběla španělská víza.

A jelikož jejich thajská víza byla už několik měsíců neplatná, bylo jim zakázáno vstoupit znovu na území státu. V tuto chvíli jsou uvězněni i proto, že se odmítli vrátit do svého rodiště, protože "mají strach kvůli nepokojům a bezpečnosti v Zimbabwe". Jídlo na přežití jim poskytují letecké společnosti.

Připomeňme, že v listopadu armáda v Zimbabwe přezvala v zemi moc a zároveň donutila k odstoupení z postu prezidenta diktátora Roberta Mugabeho.

Následně však začalo docházet k menším nepokojům, přesto nový prezident vyzval všechny krajany, kteří vycestovali, aby se vrátili zpět do vlasti.