reklama

Americká Národní povětrnostní služba (NWS) varovala před nárazy o rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Varování před živlem je vyhlášeno pro území s více než 13 miliony obyvatel.

 Na mnoha místech od Severní Karolíny až po stát Maine zůstaly zavřené školy, úřady, desetitisíce lidí už jsou bez elektřiny, napsala agentura Reuters. Letiště napříč severovýchodem USA včetně těch v New Yorku či Bostonu v očekávání sněhové vánice zrušila celkem přes 3300 letů, tedy asi tři čtvrtiny všech spojů.

Boston očekává více než 30 centimetrů nového sněhu a místní Loganovo mezinárodní letiště už s předstihem ohlásilo přerušení provozu. Celkově aerolinky na severozápadě USA odvolaly tisíce letů, newyorské letiště Johna Kennedyho po osmé ráno (14:00 SEČ) dočasně kvůli silnému větru a nebezpečně nízké viditelnosti pozastavilo veškerý provoz.

Více než 60.000 tisíc domácností a podniků se dnes ráno ocitlo bez dodávek elektřiny a podle Reuters toto číslo během dne poroste. Teplota se přitom v městech na pobřeží Atlantiku pohybuje těsně pod bodem mrazu. V New Yorku, kde kladné hodnoty na teploměrech obyvatelé nezaznamenali od Vánoc, má napadnout až 20 centimetrů sněhu, asi o pět centimetrů méně pak ve Filadelfii.