Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům se snaží zastavit vydání knihy, ve které Bannon kritizuje Trumpovy blízké

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Právníci Bílého domu se snaží zastavit distribuci knihy, v níž bývalý stratég Donalda Trumpa Steve Bannon ostře kritizuje chování prezidentových poradců a příbuzných v kauze údajného ruského vměšování do předloňských prezidentských voleb v USA. Kniha nazvaná "Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu", je dílem novináře Michaela Wolffa a do distribuce má jít příští úterý.

Napsal to dnes list The Washington Post. Právníci žádají vydavatele, aby okamžitě zastavil publikaci a distribuci knihy či výňatků z jejího obsahu. Úryvky z knihy se na veřejnosti objevily ve středu.

Sám Trump týž den ostře komentoval Bannonova vyjádření slovy, že "když dostal padáka, nepřišel jen o práci, ale i o rozum". Dnes prezident novinářům řekl, že už s Bannonem nemluví.

Kniha kriticky popisuje počínání Trumpova nejstaršího syna Donalda či zetě Jareda Kushnera týkající se kontaktů s ruskými činiteli během prezidentské kampaně. Bannon v knize jejich činy označil za vlastizrádné a uvedl, že vyšetřovatelé již brzy přimějí Trumpova syna k přiznání.

Dopis právníka Charlese Hardera obsahující varování byl adresován Wolffovi a vydavatelskému domu Henry Holt & Co, napsal washingtonský list. Harder varuje, že pokud kniha spatří světlo světa, bude následovat žaloba jak proti autorovi, tak proti vydavateli.

Kromě Wolffa a Holta už dřív právníci Bílého domu oslovili Bannona a pohrozili mu žalobou, pokud bude dál publikovat informace o Trumpovi či o jeho rodině.

Témata:  Donald Trump USA Bílý dům USA Steve Bannon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy