Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moldavský prezident nezakázal ruskou televizi. Ústavní soud ho zbavil pravomocí

Igor Dodon
Igor Dodon
Foto: Reprofoto YouTube

Kišiněv - Moldavský ústavní soud dnes dočasně zbavil pravomocí prezidenta Igora Dodona, který odmítal zákaz některých ruských médií v zemi. Dodon argumentoval, že sporný zákon omezí právo moldavských občanů na informace a zavádí v zemi cenzuru.

Soud tak letos učinil již podruhé, poprvé se tak stalo v úterý kvůli prezidentově odmítání vyhovět premiérově návrhu na personální změny ve vládě. Ta je, na rozdíl od hlavy státu, orientována prozápadně.

Dodon, který je stoupencem sblížení s Ruskem, opakovaně vetoval, respektive odmítal podepsat zákon, který v Moldavsku zakazuje šířit politické a vojenské informace ze země, která nepodepsala evropskou úmluvu o přeshraniční televizi.

Zákon, přijatý proevropskou většinou v moldavském parlamentu, je všeobecně nazýván "zákonem o ruské propagandě". Předpokládá se, že postihne či rovnou zakáže v Moldavsku vysílání mnoha ruských televizí.

Prezident má podle ústavního soudu právo použít své veto jen jednou, a tak v daném případě "s veškerou znalostí věci odmítl splnit své ústavní povinnosti". Prezidentské pravomoci má převzít předseda parlamentu Andrian Candu.

V reakci na nález ústavního soudu Dodon vyzval vlastenecké síly, aby se sjednotily "v boji proti autoritářskému režimu" při parlamentních volbách. Ty se mají konat letos v listopadu.

Témata:  Moldávie EuroZprávy.cz Igor Dodon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy