Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Divize Islámského státu vyhlásila válku Hamásu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Egyptské křídlo teroristické organizace Islámský stát (IS) vyhlásilo radikálnímu palestinskému hnutí Hamás válku.

Zdůvodnilo zo tím, že Hamás mimo jiné nezbránil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Informoval o tom dnes britský deník Daily Mail.

Islámský stát na internetu zveřejnil brutální propagandistické video s vraždou muže s vazbami na Hamás. Autenticitu snímku potvrdila americká organizace SITE Intelligence Group, která činnost teroristické skupiny monitoruje. Muž je oblečen v oranžové uniformě s šátkem přes oči a ze zadu je mu vpálena kulka do hlavy.

Ve dvacetiminutovém snímku pak člen IS abú Kázim Makdisí vyzývá své stoupence v Gaze, aby útočili na Hamás. Makdisí, který je původem z Pásma Gazy, ale působí na egyptském Sinajském poloostrově, tvrdí, že Hamás bojuje proti IS a brání stoupencům organizace vycestovat do Egypta. Oběť je na konci videa označena jako Músa abú Zamát.

Hamás proti Izraeli vedl tři války, naposledy v roce 2014. Zatímco někteří předpovídali, že prosincové rozhodnutí Trumpa přemístit americkou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma bude mít za důsledek čtvrtou válkou, nestalo se tak.

Témata:  Islámský stát Egypt HAMÁS

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy