Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova vláda prozradila detaily plánu na výstavbu hraniční zdi, žádá 18 miliard dolarů

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa chce v průběhu příštích deseti let investovat 18 miliard dolarů do výstavby zdi na hranici s Mexikem. Na zhruba 1000 z celkových 3200 kilometrů hranice mezi oběma zeměmi již nyní stojí plot.

Plot nechala v 90. letech 20. století kvůli nelegálním přechodům a pašování drog postavit administrativa exprezidenta Billa Clintona.

Podle nového návrhu amerického úřadu pro cla a ochranu hranic by měla být bariéra do září 2027 prodloužena o dalších 505 kilometrů, takže by pokrývala téměř polovinu hranice, sdělil agentuře AP americký představitel pod podmínkou anonymity. Návrh Trumpovy vlády také počítá s výměnou či posílením bariéry na 651 kilometrech, kde již plot stojí.

Trumpova vláda požádala na letošek o 1,6 miliardy dolarů na výstavbu či obnovu pohraniční bariéry v délce 118 kilometrů v Texasu a Kalifornii. Vládní činitelé přitom řekli, že o 1,6 miliardy dolarů budou žádat i na příští rok.

Trumpova vláda sdělila detaily plánu na výstavbu zdi na žádost senátorů, napsala agentura AP. Celková částka na nové zabezpečení hranic by měla podle úřadu pro cla a ochranu hranic dosáhnout 33 miliard dolarů. Z toho 18 miliard dolarů půjde na zeď, 5,7 miliardy dolarů na technologické vybavení, miliarda na vybudování a údržbu silnic a 8,5 miliardy dolarů by mělo být určeno pro 5000 nových členů pohraniční stráže, 2500 pohraničních inspektorů a další personál.

Témata:  USA Mexiko Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy