Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmrazení pomoci Palestincům? Americká diplomacie informaci popřela

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Washington - Americká diplomacie dementovala zprávu agentury Axios, podle níž Spojené státy zmrazily finanční pomoc ve výši 125 milionů dolarů (2,65 miliardy korun) určených na pomoc palestinským uprchlíkům.

Peníze jsou určeny Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Jde o třetinu ročního daru Spojených států této organizaci. Částka měla být převedena k 1. lednu, USA ale tento transfer zmrazily do doby, než dokončí své přezkoumání poskytované pomoci, uvedla v pátek agentura Axios s odvoláním na tři nejmenované západní diplomaty.

Nejmenovaný činitel ministerstva zahraničí citovaný agenturou Reuters k této věci řekl: "Zpráva (agentury Axios) je velmi zavádějící. To, že čekali (UNRWA) peníze prvního (ledna) a nedostali je k tomuto datu, ještě neznamená, že byly zmrazeny nebo převod zrušen. Probíhají debaty a my máme na konečné rozhodnutí čas do poloviny ledna."

Mluvčí UNRWA Chris Gunnes řekl, že "americká vláda žádným způsobem neinformovala jeho úřad o oficiálním rozhodnutí".

Spojené státy jsou největším dárcem UNRWA. Jenom v roce 2016 úřadu přislíbily téměř 370 milionů dolarů.

Témata:  USA Palestina OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy