Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec velkých sporů? Německo a Turecko se shodují v potřebě dialogu ke zlepšení vztahů

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Goslar - Mezi Berlínem a Ankarou dlouhodobě panuje napětí, to by se ale již brzo mohlo změnit. Ministři zahraničí Německa a Turecka se dnes shodli na potřebě dialogu a spolupráce v zájmu zlepšení vzájemných vztahů obou států.

"Problémy a rozpory" s Německem se musejí řešit touto cestou, řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu po setkání se svým německým protějškem Sigmarem Gabrielem v německém Goslaru.

Çavuşoglu už v pátek naznačil, že chce budovat mosty s Německem, které je největším obchodním partnerem Turecka a významným spojencem v NATO. Vztahy obou států narušily zejména rozpory v otázce rozsáhlého zásahu Ankary proti údajným podporovatelům zmařeného protivládního puče v roce 2016 a zatčení německo-tureckého novináře Denize Yücela.

Ministr Gabriel dnes potvrdil, že se s Çavuşogluem dohodli dělat všechno, co je možné, pro zlepšení vztahů mezi Berlínem a Ankarou. Chtějí například oběma ministerstvům hospodářství doporučit, aby svolala po delší přestávce znovu společnou hospodářskou komisi.

Případ dopisovatele německého deníku Die Welt Yücela je jedním z mnoha, které zatěžují vztahy Berlína a Ankary. Mezi další patří turecké nařčení, že se němečtí politici chovají jako fašisté.

Témata:  Německo Turecko Sigmar Gabriel

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy