Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hladiny řek v západním Německu stoupají, v Alpách zabíjela lavina

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem/Vídeň - Západ a jih Německa stále ohrožují záplavy způsobené vydatným deštěm a táním sněhu ve vyšších polohách. Velmi vážná je situace na řekách Rýn a Mosela. V rakouských Alpách znovu zabíjela lavina.

"Hladina Rýna se zvyšuje o tři centimetry za hodinu, poněkud rychleji, než se čekalo," řekl agentuře DPA šéf povodňové centrály Henning Werker. Dopoledne dosahovala hladina Rýna v Kolíně 7,95 metru, takže dosažení kritické výše pro lodní dopravu 8,30 metru se čeká dnes večer. Osobní a těžce naložená plavidla už byla navedena do ochranných přístavů, kromě toho platí omezení rychlosti plavby.

Podle mluvčí povodňového centra v Trevíru (Trier) bude i řeka Mosela na svém horním toku během obou víkendových dnů stále stoupat. Nejvyšší hranice dosáhne podle očekávání v noci na pondělí.

V Bavorsku se na řadě toků situace zmírnila, v Kelheimu ale Dunaj dosáhl v noci na dnešek druhého nejvyššího stupně povodňové aktivity. Zaplaveny byly jednotlivé pozemky a domy.

Obětí laviny v rakouských Alpách se stali dva mladí němečtí lyžaři, které zasypala v pátek v Tyrolsku. Záchranáři našli tělo jednoho z nich o pár hodin později, nemohli mu už ale pomoci. Druhého zasypaného lokalizovali dnes po zhruba metrovou vrstvou sněhu.

Ve čtvrtek v tyrolských Alpách zahynul 43letý Čech. Lavina ho zasypala v oblasti Velilltal, která je součástí lyžařské oblasti Ischgl.

Témata:  Německo laviny řeky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.