Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump uvítal obnovení rozhovorů mezi Severní a Jižní Koreou

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Camp David - Opětné navázání dialogu mezi oběma korejskými státy je podle amerického prezidenta Donalda Trumpa známkou diplomatického uvolnění. Šéf Bílého domu přitom před novináři v Camp Davidu vyjádřil naději, že toto uvolnění bude pokračovat i po únorových olympijských hrách v Jižní Koreji.

Jihokorejská vláda v pátek oznámila, že KLDR přijala její nabídku na uspořádání oficiálních rozhovorů. První jednání mezi Korejemi od prosince 2015 se má uskutečnit v úterý v Pchanmundžomu na linii rozdělující oba korejské státy, a to s účastí na vysoké úrovni.

"V příhodném okamžiku se zapojíme" do těchto jednání, obnovených po dvou letech zvýšeného napětí poznamenaného třemi severokorejskými jadernými zkouškami a četnými raketovými testy, uvedl Trump.

Nadcházející setkání korejských delegací označil za "velký začátek". "Z těchto jednání může vzejít něco velkého, co by bylo velkou věcí pro celé lidstvo," řekl.

Trump na možnost obnovení rozhovorů mezi KLDR a Jižní Koreou reagoval už ve čtvrtek na twitteru, když napsal, že "rozhovory jsou dobrá věc". Nicméně si hned připsal hlavní zásluhu. "Vážně si někdo myslí, že by se v tuto chvíli konala mezi Severní a Jižní Koreou jednání a dialog, kdybych nebyl rozhodný, silný a ochotný použít naši totální sílu proti Severu," napsal.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy