Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvrat při vyšetřování sestřelení letu MH17 na Ukrajině? Nizozemsko nakonec seznam obviněných nevydá

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Tědně před výbuchem.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Tědně před výbuchem.
Foto: Dutch Safety Board

Amsterdam - Nizozemsko oproti včerejším předpokladům neoznámí seznam podezřelých ze sestřelení letadla nad východní Ukrajinou, které se odehrálo v červenci 2014 a při nichž zemřelo 298 lidí. Pro ruskou agenturu TASS to řekl mluvčí nizozemského státního zástupce Wim de Bruin.

Některá světová média včera uváděla, že Nizozemsko vydá seznam 120 podezřelých lidí v souvislosti s teroristickým útokem na východě Ukrajiny, při němž bylo sestřeleno dopravní letadlo Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines.

"Tato tvrzení nebyla správná. Seznam podezřelých nezveřejníme," řekl de Bruin ruské mediální agentuře, čímž překvapil celý svět.

Připomeňme, že Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines byl sestřelen při letu nad Doněckem 17. července 2014. Letadlo mělo namířeno z Amsterdamu do malajské metropole Kuala Lumpur. Tragédii nepřežil ani jeden z 298 lidí na palubě.

Mezinárodní tým, který vyšetřoval havárii letadla, dospěl k závěru, že dopravní letoun byl sestřelen raketou, která byla vypálena z raketometu "Buk". Tento raketomet byl podle vyšetřování vyrobený v Rusku.

Fotografii Buku, který měl podle všeho sestřelit letadlo mířící do Malajsie, vydalo na svých stránkách britské investigativní médium bellingcat. Fotografie pocházela z ruského Kursku z roku 2013 a měla být důkazem o zapojení Ruska do této tragédie.

Představitelé Ruské federace v reakci na článek britského serveru prohlásil, že "vyšetřování bellingcatu se nedá věřit".

Nizozemská strana si vzala na starosti vyšetřování katastrofy poté, co ji Ukrajina pověřila, aby celou záležitost prozkoumala. Nizozemsko muselo kvůli možnosti vynesení rozsudku změnit své právní předpisy.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Boeing Boeing 777

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy