Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 71 let zemřel první šéf WTO Peter Sutherland

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Dublin - Ve věku 71 let zemřel irský diplomat a podnikatel Peter Sutherland. Byl prvním ředitelem Světové obchodní organizace (WTO) a zastával vysoké posty v EU a OSN.

Irský premiér Leo Varadkar uvedl, že Sutherland byl "Ir, odhodlaný Evropan a pyšný internacionalista".

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že Sutherland byl "skutečný Evropan". "Odhodlaně věřil v práci Evropské unie a dalších mezinárodních organizací, i jejich významu pro spolupráci a mezinárodní dialog," dodal Juncker.

Vystudovaný právník Sutherland se v roce 1981 stal nejmladším generálním prokurátorem v Irsku. Mezi roky 1985 a 1989 byl zástupcem Irska v Evropské komisi a pomohl zefektivnit politiku hospodářské soutěže EU a vytvořil oblíbený studijní zahraniční program pro evropské studenty Erasmus. V roce 1993 byl jmenován prvním šéfem WTO a v roce 2006 se stal vyslancem OSN pro mezinárodní migraci. Dlouhé roky působil ve vedení ropné společnosti BP či v bankách Goldman Sachs a Allied Irish Bank.

Témata:  úmrtí Irsko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy