Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlý turecký voják nejspíše azyl v Řecku nedostane

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Atény - Řecký soud dnes zablokoval udělení azylu tureckému vojákovi, který ze své vlasti uprchl v červenci 2016 po pokusu části tamní armády o převrat. Soud tak vyhověl žádosti řecké vlády.

Jde o předběžné opatření, které bude platit do 15. února, kdy má soud o odvolání rozhodnout. Agentura Reuters uvedla, že řecké úřady tureckého vojáka po dvou týdnech na svobodě dnes opět zatkly.

Voják Süleyman Özkaynakçi patří ke skupině osmi tureckých vojáků, kteří do Řecka uprchli v červenci 2016 v obavě o svůj život. Podle Ankary patří k pučistům, kteří se pokusili svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vojáci obvinění odmítají.

Turecko se už přes rok snaží, aby Řecko turecké vojáky vydalo. Řecký nejvyšší soud ale loni v oddělených kauzách jejich vydání zamítl, vždy se zdůvodněním, že by vojákům nebyl v Turecku zajištěn spravedlivý soud.

Stejný důvod uvedla před dvěma týdny azylová komise při udělení azylu tureckému vojákovi. Řecká vláda se proti tomuto rozhodnutí odvolala u soudu s tím, že záležitost je politicky velmi důležitá a měla by o ní rozhodovat vyšší instance než azylová komise. Ta se skládá ze soudců a dalších odborníků a je nezávislá na vládě.

Reuters dnes uvedl, že řecké ministerstvo spravedlnosti zvažuje, zda by turečtí vojáci nemohli být souzeni v Řecku. Obě země mají dohodu ohledně závažných kriminálních činů, jako je například terorismus, a řecký trestní řád může být v takových věcech aplikován na občany Řecka i na cizince bez ohledu na to, kde byl čin spáchán. Turečtí vojáci nejsou v Řecku z ničeho obviněni.

Témata:  Řecko Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.