Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prozatímní vedení katalánského parlamentu napadlo u soudu převzetí autonomie

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Prozatímní vedení katalánského parlamentu podalo stížnost ke španělskému ústavnímu soudu. Mimo jiné se v ní uvádí, že vláda v Madridu neměla sama rozpouštět katalánský parlament a odvolávat regionální vládu. Podle vedení parlamentu měl Madrid k takovému kroku vyzvat katalánského premiéra Carlese Puigdemonta.

Španělská vláda převzala přímou správou nad Katalánskem koncem října, když tamní regionální parlament, v němž měli většinu separatisté, přijal rezoluci o nezávislosti Katalánska. Madrid tak aplikoval článek 155 španělské ústavy, který po schválení horní komorou španělského parlamentu umožňuje převzít autonomii nad regionem, pokud jeho vedení porušuje ústavu či španělské zákony.

Tento článek byl v případě Katalánska zcela aplikován poprvé ve čtyřicetileté historii demokratického Španělska. Předtím byl článek 155 použit pouze jednou, a to v roce 1989 v případě Kanárských ostrovů. K samotnému převzetí autonomie ale tehdy nedošlo, neboť tamní regionální vláda se nakonec s Madridem dohodla. Důvodem však nebylo vyhlášení nezávislosti, Kanárské ostrovy odmítaly snížit cla po vstupu Španělska do Evropských společenství (nynější EU).

Stížnost k ústavnímu soudu na aplikaci článku 155 nyní podalo prozatímní vedení katalánského parlamentu, které zastupuje parlament od jeho rozpuštění koncem října. Vedení nového parlamentu, který vzešel z voleb 21. prosince, bude vytvořeno na ustavující schůzi svolané na 17. ledna.

V Katalánsku se nyní konají horečná jednání tamních politických stran, neboť ovládnutí vedení nového parlamentu může být klíčové i pro sestavení nové katalánské vlády. Ovládnou-li vedení separatisté, mohl by se kandidát na premiéra teoreticky ucházet o hlasy poslanců i prostřednictvím videokonference.

Dosavadní pravidla totiž výslovně nestanovují, že by kandidát o úřad katalánského premiéra musel svůj program v parlamentu představit osobně. Videokonferenci v tomto případě zvažuje separatistická koalice expremiéra Puigdemonta, který je nyní v Bruselu, kam se uchýlil po obvinění ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.