Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump stále prosazuje stavbu zdi s Mexikem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Součástí budoucí dohody o osudu přistěhovalců bez práva pobytu, kteří se do USA dostali jako děti, musí být shoda v otázce zdi na hranicích s Mexikem.

Potvrdil to dnes americký prezident Donald Trump při setkání se skupinou kongresmanů z obou parlamentních stran, které bylo věnováno připravované přistěhovalecké reformě.

Prezident poslance upozornil, že předpokladem řešení osudu mladých přistěhovalců je zajištění financí pro stavbu hraniční zdi. Toto stanovisko šéf Bílého domu zastává dlouhodobě, naposledy se o zdi zmínil při schůzce s republikánskými poslanci minulý čtvrtek. Vyslovil se tehdy i pro zrušení programu vízové loterie.

Ústředním bodem nynější diskuse o osudu přistěhovalců bez práva pobytu je řešení situace zhruba 800.000 lidí, kteří se do USA dostali jako děti. Tyto lidi, nazývané v USA "snílci", chránilo před deportací nařízení bývalého prezidenta Baracka Obamy z roku 2012 známé pod zkratkou DACA.

Témata:  Donald Trump Mexiko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy