Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alžběta II. si v unikátním rozhovoru postěžovala na svou korunovaci, prý byla strašná

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Britská panovnice Alžběta II. v rozhovoru natočeném pro potřeby dokumentu BBC označila cestu 2. června 1953 zlatým kočárem z Buckinghamského paláce na svou korunovaci do Westminsterského opatství a zpět za "strašnou".

Bohatě zdobený kočár z 18. století je dle panovnice odpružený jen koženými řemeny. "Nebylo to příliš pohodlné," postěžovala si královna v ojedinělém rozhovoru.

Ani více než dva kilogramy těžká koruna svatého Eduarda, kterou měla na hlavě během slavnostní ceremonie, tehdy pětadvacetileté panovnici podle jejích nynějších slov na pohodlí příliš nepřidala. "Koruny mají své nevýhody, ale jinak jsou docela důležitými předměty," uvedla.

Rozhovor, který Alžběta II. poskytla, se bude vysílat na stanici BBC One v rámci dokumentu s prostým názvem Korunovace v neděli ve 21:00 SEČ.

BBC v předstihu zveřejnila některé jeho pasáže. Panovnice promluví i o korunovaci svého otce Jiřího VI., které se účastnila v roce 1937 jako jedenáctiletá princezna. "Viděla jsem jednu korunovaci a byla jsem příjemcem jiné, což je docela pozoruhodné," uvedla Alžběta II.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy