reklama

Separatisté získali v prosincových volbách 70 křesel ve 135členném parlamentu. Tři z jejich zvolených poslanců jsou ale ve vazbě a pět jich je v Belgii. Nyní tedy záleží na tom, kolik z těchto osmi se případně vzdá mandátu ve prospěch jiného kandidáta z téže strany a na čí stranu se přidá osm poslanců koalice Catalunya en Comú-Podem (Katalánsko společně můžeme). Strany, jež vystupují společně proti odtržení Katalánska od Španělska, mají v parlamentu dohromady 57 hlasů.

Puigdemont se chystá kandidaturu v parlamentu koncem měsíce představit prostřednictvím videokonference, nebo deleguje tímto úkolem jiného poslance. Expremiér je totiž v Bruselu a při návratu do Španělska mu hrozí zatčení a vazba. V úterý Puigdemont na twitteru napsal, že se do vlasti vrátí až jako legitimní premiér.

Současná legislativa výslovně neříká, že kandidát na předsedu katalánské vlády musí být fyzicky přítomen v parlamentu při uvedení do úřadu. Vše tedy závisí na výkladu právní normy novým vedením katalánského parlamentu. To má být zvoleno na ustavující schůzi, která začíná 17. ledna v 11 hodin.