Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisané v noci opět protestovali kvůli potížím ekonomiky

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Tunisané se druhou noc po sobě bouřili kvůli nově zavedenému zvýšení cen a odvodů do státní kasy. Podle ministerstva vnitra bylo zatčeno 206 protestujících a zranění utrpělo 49 policistů.

V noci na dnešek se manifestace konaly v asi dvacítce tuniských měst. Situace na turisty oblíbeném ostrově Džerba využili neznámí útočníci, kteří házeli zápalné lahve na místní židovskou školu. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Mluvčí ministerstva vnitra řekl tuniským rozhlasovým stanicím, že v noci byl v metropoli Tunisu vyrabován supermarket Carrefour, demonstranti prý také zapálili 45 policejních aut. Policie a armáda zasahovala v několika městech včetně Tiburby, kde v pondělí zahynul demonstrant. Úřady podíl na jeho smrti odmítají. "Jsme v demokracii a ti, kdo chtějí protestovat, to mohou dělat přes den, ne v noci," vzkázal premiér Júsuf Šáhid.

V Tiburbě v úterý večer protestovalo několik stovek mladých Tunisanů. Rozsah aktuálních nepokojů je ale stále malý v porovnání s vlnou protestů, která na přelomu let 2010 a 2011 odstartovala revoluční období takzvaného arabského jara. "Ony konfrontace mezi vládou, odbory, islamisty a sekulárními skupinami také začaly v malém měřítku, než se vyostřily," dodává nicméně Reuters.

Tunisko je mnohdy označováno za jediný případ úspěšného přechodu k demokracii v rámci revolucí arabského jara. Od sesazení autoritářského prezidenta Zína Abidína bin Alího se však v jeho čele vystřídalo devět vlád a žádná z nich se nedokázala vypořádat s vážnými ekonomickými problémy, nehledě na rozbujelou korupci a teroristické hrozby.

Před rokem přistoupil Mezinárodní měnový fond výměnou za ekonomické reformy na program čtyřleté finanční pomoci Tunisku v celkové výši asi 2,8 miliard dolarů (60 miliard Kč).

Tuniská vláda přišla s plánem omezit do roku 2020 výdaje na platy státních zaměstnanců na 12,5 procent HDP ze současných 15 procent. Od 1. ledna pak vstoupilo v platnost zvýšení cen benzinu a dalšího zboží, rovněž narostla daň z přidané hodnoty a další příspěvky do státního systému sociálního zabezpečení.

"Vláda obětuje chudé a střední třídu tím, že zvyšuje ceny a ignoruje neplatiče daní a podnikatele," myslí si prodavačka na trhu v Tunisu Fatma. Za poslední kapku, kvůli níž přetekl pohár trpělivosti, označuje zvýšení cen vybraných produktů mladá projektová manažerka z města Kaserín, napsal deník The New York Times.

Povzbudivým signálem může být to, že zemi v roce 2017 navštívilo o 23 procent více zahraničních turistů než v roce předešlém a jejich počet se přiblížil rekordním sedmi milionům z roku 2010. Znepokojivá je naopak více než šestiprocentní inflace a míra nezaměstnanosti kolem 12 procent. Ta vede mnohé mladé Tunisany ke stěhování do Evropy, z Tuniska také směřoval největší počet džihádistů na bojiště v Iráku, Sýrii a Libyi. Největší tuniská opoziční strana řekla, že intenzita protivládních protestů se bude zvyšovat, dokud nově zavedená finanční opatření nevezmou za své.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyzývá občany ČR při cestách do Tuniska k maximální obezřetnosti, doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob, individuálnímu cestování po zemi a nočnímu cestování mimo nejdůležitější silniční trasy. Výjimečný stav vyhlášený dne 24.11.2015 byl opětovně prodloužen do 11.02.2018 a platí pro celé území Tuniska. Po teroristických útocích v muzeu Bardo, turistickém centru Sousse a proti bezpečnostním silám v loňském roce zavedly tuniské úřady zesílená bezpečnostní opatření, zvláště v Tunisu a kolem turistických cílů.

Témata:  Tunisko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy