Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dubček se podělal hrůzou? Ze Slovenska přichází důrazné ohrazení proti Zemanovým výrokům

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava/Praha - Český prezident Miloš Zema se včera značně kriticky vyjádřil na adresu někdejšího prvního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa Alexandera Dubčeka. Slovenský ministr kultury Marek Maďarič si to nenechal líbit a dnes poslal do Prahy vzkaz.

Zeman v projevu kromě jiného řekl, že by bylo vhodné se zamyslet, proč se po okupaci Československa v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy našel mezi tehdejší politickou elitou pouze jeden statečný člověk, a to František Kriegel, a "proč se všichni ostatní podělali hrůzou". Dodal, že tehdejším představitelům souhlas s okupací nepomohl.

"Osobně se ohrazuji vůči expresivnímu, dehonestujícímu vyjádření prezidenta České republiky Miloše zemana na adresu Alexandra Dubčeka, které vyslovil v oficiálním projevu na začátku oslav 100. výročí vzniku Československa na Pražském hradě," uvedl dnes v prohlášení Maďarič.

Dubčeka, rodáka ze Slovenska, si lidé podle Maďariče váží zejména za to, že začátkem 60. let umožnil v komunistickém Československu demokratizační proces. "O žádném politikovi si nedělejme iluze, i ta největší osobnost měla své slabiny a slabé chvíle. Ale považuji za mimořádně nevhodné a nezdvořilé právě takovéto momenty zdůraznit ve slavnostní chvíli, a to dokonce i expresivním způsobem," uvedl Maďarič.

Portál Aktuality.sk uvedl, že na zmiňované akci na Pražském hradě byl přítomen i slovenský premiér Robert Fico a že na rozdíl od svého stranického kolegy Maďariče se vůči vyjádření prezidenta Zemana neohradil.

Témata:  Miloš Zeman Alexander Dubček Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy