Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pirátských útoků loni bylo nejméně za posledních 22 let, nejhorší je to u Afriky

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: U.S. NAVY

Berlín - Ohrožení mezinárodní lodní dopravy pirátstvím je nejnižší za posledních 22 let. Loni bylo zaznamenáno 180 útoků pirátů, přičemž o rok dříve to bylo 191 přepadení. Pro srovnání: V roce 2010 bylo ve světě zaznamenáno 445 přepadení obchodních lodí.

Při loňských útocích byli zabiti dohromady tři členové posádek přepadených lodí a šest jich bylo zraněno. Celkem 16 lodí bylo ostřelováno a šest jich bylo uneseno. Jako rukojmí vzali piráti 91 námořníků a 75 z nich bylo z lodi odvlečeno. Informoval o tom dnes Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB).

"I když počet útoků klesl, zůstává Guinejský záliv a vody kolem Nigérie pro námořníky rizikové," uvedl ředitel IMB Pottengal Mukundan. Právě v této oblasti bylo 65 z celkového počtu 75 unesených. Dohromady se v tomto regionu odehrálo 46 útoků.

Moře u somálského pobřeží, kde jsou lodě účinně chráněny, se v uplynulém roce stalo dějištěm devíti incidentů s piráty. Dalším ohniskem námořního pirátství jsou Indonésie (43 útoků) a Filipíny (22 přepadení).

Témata:  Piráti lodní doprava moře

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy