Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nárůst antisemitismu v Německu? Imigranti musí povinně navštívit bývalé koncentráky, žádají židé

Koncentrační tábor
Koncentrační tábor
Foto: INT

Berlín - Antisemitismus je v Německu citlivým tématem i více než 70 let po konci nacistické vlády. Německá ústřední židovská rada podporuje myšlenku, aby nově příchozí imigranti do spolkové republiky povinně navštívili některý z památníků na místě bývalých koncentračních táborů.

Současný německý kabinet označil za ostudné incidenty při protiizraelských protestech z konce minulého roku, kdy byly i páleny izraelské vlajky. Protesty vyvolalo prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

Předeseda německé ústřední židovská rada Josef Schuster dnes vyjádřil podporu berlínské zákonodárkyni Sawsan Chebliové, aby se nově příchozí uprchlíci povinně účastnili exkurzí do někdejších nacistických koncentračních táborů.

"U lidí, kteří k nám utekli, kteří museli utéct nebo byli vyhnáni, mohou takové památníky vyvolat empatii," řekl dnes Schuster rozhlasové stanici Deutschlandfunk.

V Německu žije odhadem na 200.000 Židů. Zatím nejaktuálnější policejní údaje ukazují, že během prvních osmi měsíců loňského roku bylo v Německu zaznamenáno 681 trestných činů souvisejících s antisemitismem.

"Je smysluplné, aby každý, kdo žije v této zemi, alespoň jednou v životě povinně navštívil památník připomínající koncentrační tábor," řekla Chebliová nedělníku Bild am Sonntag.

Témata:  Německo antisemitismus koncentrační tábory

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy