Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidenta budou volit i vojáci na misích, museli si vyřídit voličský průkaz

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Pro vojáky platí stejná pravidla jako pro ostatní Čechy, kteří se v době prezidentských voleb budou krátkodobě nacházet v zahraničí. Vojáci v misích se mohou hlasování zúčastnit, jen pokud si vyřídili voličských průkaz.

Česká armáda má v současné době na zahraničních misích téměř 400 vojáků. Nejvíce jich působí v Afghánistánu, a to asi 240.

Na samotném průběhu voleb se domluvily ministerstva obrany a zahraničních věcí. Dohodnutá pravidla zohledňují konkrétní bezpečnostní situaci, organizační možnosti i zájem samotných vojáků.

Vojáci tak budou moct volit buď ve volebních místnostech přímo na zastupitelských úřadech, nebo pro ně budou zřízeny za účasti zástupců velvyslanectví volební místnosti v místě působení jednotky. "Tato praxe je prověřena řadou předchozích voleb, kterých se naši vojáci v zahraničí účastnili," uvedla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Hlasování a následné sčítání hlasů se poté uskuteční standardně. Zvláštní volební místnosti připadají v úvahu především v misích s horší bezpečnostní situací, jako je Irák nebo Afghánistán.

Témata:  Armáda České Republiky volby 2018

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy