Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo je blízko nové vládě. Změní se politika i vůči uprchlíkům

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Vyjednávači CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) dnes dospěli k 28stránkové dohodě, která má přinést změny v uprchlické, rodinné nebo zdravotnické politice.

Závěry rozhovorů schválili vyjednávači trojice stran jednomyslně. Nyní se jimi budou zabývat i další straníci. S napětím se čeká především na sjezd sociálních demokratů, který má 21. ledna rozhodnout o tom, jestli SPD zahájí koaliční rozhovory. Kancléřka Angela Merkelová i bavorský premiér Horst Seehofer dnes sjezdu SPD, v níž je řada politiků proti pokračování velké koalice, popřáli hodně zdaru.

Jednou z politicky nejsložitějších otázek byla oblast migrační a azylové politiky. Nakonec se politici stran dosavadní velké koalice dohodli na tom, že bude i nadále omezeno slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka. Měsíčně by jejich příbuzných do budoucna nemělo přicházet více než 1000. Celkový počet běženců by zase ročně neměl překročit 180.000 až 220.000.

Sociální demokraté původně chtěli slučování rodin běženců s takzvanou doplňkovou ochranou, které je od března 2016 pozastavené, znovu povolit bez omezení, CDU a zejména CSU byly ale proti. Nakonec vyjednávači našli kompromis, o kterém by mělo být možné přesvědčit i další straníky.

Pokud jde o vnitřní bezpečnost, počítají strany s navýšením počtu policistů na celostátní i zemské úrovni o 15.000. Chtějí také najít způsoby, jak pomoci často přetíženým soudům.

Shodu se podařilo najít i v daňové oblasti, která byla jedním z nejvíce problematických témat. Sociálním demokratům se zde nakonec nepodařilo prosadit požadavek zvýšení daní bohatým. Zvyšovat se nebudou žádné daně. Finančně si polepší rodiny s dětmi, kterým mají stoupnout přídavky na děti. Zadarmo mají být do budoucna školky. Větší investice mají jít do školství a pečovatelství, výše důchodů v poměru k průměrnému platu má zůstat stabilní.

"Jsem přesvědčen, že jsme dosáhli výborných výsledků," řekl předseda SPD Martin Schulz. Sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, charakterizoval jako dlouhé, napínavé a turbulentní. "Dali jsme dobrou odpověď na září minulého roku," poznamenal Seehofer k parlamentním volbám, v nichž všechny tři strany výrazně oslabily.

Témata:  Německo Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy