reklama

Svůj krok Trump na twitteru zdůvodnil tím, že nesouhlasí se stěhováním americké ambasády v Londýně. Trump tvrdí, že o tomto kroku rozhodla administrativa předchozího prezidenta Baracka Obamy. "Cestu do Londýna jsem zrušil z toho důvodu, že nejsem velkým fanouškem kroku Obamovy administrativy, která možná nejlépe umístěnou a nejlepší ambasádu v Londýně prodala za pár šupů, jen aby na periferii postavila novou za 1,2 miliardy dolarů (přes 25 miliard Kč)," napsal Trump.

Podle agentury Reuters ale rozhodnutí o velvyslanectví padlo před Obamovým nástupem do funkce v lednu 2009, tedy ještě za republikánského prezidenta George Bushe mladšího.

Spojené státy opouštějí dosavadní budovu velvyslanectví na náměstí Grosvenor ve čtvrti Mayfair a stěhují se do nově postavené budovy v centrální londýnské části South Bank. Nová ambasáda, kterou agentura Reuters označila za skutečnou pevnost, bude pro veřejnost otevřena 16. ledna. Stavba za jednu miliardu dolarů (21,1 miliardy Kč) byla plně financována prodejem jiných londýnských nemovitostí v majetku USA, uvedl Reuters.

Nejmenovaný zdroj citovaný listem Daily Mail uvedl, že prezidenta Trumpa od cesty do Londýna mohl odradit nedostatečný lesk návštěvy, neboť její součástí by nebyly oficiální pocty a ani setkání s královnou Alžbětou II. V plánu bylo jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Podle deníku Daily Mail by se Trump měl sejít s Mayovou 26. nebo 27. února.

Mnoho britských politiků vyjádřilo vůči chystané Trumpově státní návštěvě odmítavý postoj a vyzývají ke zrušení pozvání. "Mnoho Londýňanů dalo najevo, že Donald Trump zde není vítán, když provádí tak kontroverzní politiku," řekl dnes londýnský starosta Sadiq Khan. Britský ministr zahraničí Boris Johnson na to reagoval upozorněním, že oponenti jako Khan ohrožují vztahy se Spojenými státy, které jsou největším investorem v Británii.