Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuniská vláda zavede po vlně protestů sérii sociálních reforem

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Tuniská vláda oznámila sérii sociálních reforem, informoval dnes server BBC. Kabinet o nich mimořádně jednal v reakci na týden trvající protesty vyvolané zdražováním a vládními úspornými opatřeními, během nichž bylo zatčeno přes 800 lidí.

I přes oznámení vlády dnes v ulicích hlavního města demonstrovaly proti úsporným opatřením dále stovky lidí, napsala agentura Reuters.

Parlament bude na návrh vlády jednat o reformě zdravotnictví, bytové politiky a o větší finanční pomoci lidem v nouzi, uvedli představitelé kabinetu. Ministerstvo sociálních věcí posléze oznámilo, že vláda navrhla zvýšit rozpočet na sociální dávky lidem v nouzi o 170 milionů dínárů (1,43 miliardy Kč). "Týká se to 250.000 rodin," uvedl ministr sociálních věcí. "Navýšení pomůže chudým a střední třídě," dodal.

Ke klidnému protestu se v ulicích hlavního města Tunisu sešly navzdory oznámení vlády stovky lidí i dnes. Demonstrují proti zvyšování cen a novým daním. Jedna manifestace se odehrála před sídlem odborů, několik dalších na jiných místech centra hlavního města, kde byla nasazena i pořádková policie.

"Kapsy máme prázdné kvůli nespravedlivým rozhodnutím vlády," řekl jeden z protestujících jménem Fuád. "Jsem profesor a má manželka je učitelka, a přesto máme problémy zabezpečit vše, co potřebujeme," dodává. "Svobodu slova jsme získali teprve po revoluci v roce 2011. V ulicích zůstaneme, dokud si nevybojujeme i svá hospodářská práva," řekl.

Témata:  Tunisko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy