reklama

 Jeho parlamentní kolega Franc Klincevič na facebooku nevyloučil, že vítězství Miloše Zemana v prvním kole je součástí nezvratných "tektonických změn" v Evropě slibujících zlepšení vztahů s Moskvou.

Ruská média se dnes většinou zdržují komentářů k výsledkům prvního kola voleb v České republice a zaznamenávají pouze Zemanovo vítězství a výsledek jeho vyzyvatele pro druhé kolo Jiřího Drahoše. První ohlasy ale zaznívají z ruského parlamentu.

Čepa, který je místopředsedou zahraničního výboru Státní dumy, v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti označil za nejdůležitější, aby v Česku při hodnocení výsledků voleb "neměli podezření, že zasáhla ruka Kremlu". Upozornil, že Moskva s Prahou udržuje "normální" obchodní a hospodářské vztahy, které by Čepa rád dál rozvíjel.

"Chci jen doufat ve zlepšení vztahů mezi našimi zeměmi, které spojují dlouhá léta přátelství, nehledě na řekněme rusofobní akce mnoha politiků dnešního Česka," prohlásil poslanec a dodal, že svou naději chová bez ohledu na konečný výsledek českých prezidentských voleb.