Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní a Jižní Kora jednají o vyslání umělecké skupiny KLDR na olympiádu

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Zástupci Jižní Koreje a KLDR se dnes sešli k dalšímu jednání o podrobnostech severokorejského plánu vyslat uměleckou skupinu na nadcházející zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu. Nedůvěra mezi Pchjongjangem a Soulem přetrvává i po úterní dohodě.

V úterý se zástupci obou korejských států dohodli na krocích, které by mohly přispět ke zlepšení vzájemných vztahů. Má to být první podobný dialog od roku 2015.

V neděli komunistický režim pohrozil, že by mohl zrušit plán vyslat na olympijské hry svou delegaci kvůli údajným "odporným" snahám Soulu mezikorejské usmiřování mařit. Varování je však mírnější než obvyklá agresivní severokorejská rétorika a podle agentury AP se zdá, že poslední náznaky oteplování na Korejském poloostrově nejsou bezprostředně ohroženy.

"Měli by vědět, že vlak a autobus, které povezou naši delegaci na olympiádu, jsou stále v Pchjongjangu," napsala severokorejská oficiální agentura KCNA. Ta kritizovala jihokorejského prezidenta Mun Če-ina za to, že prý přiznal zásluhu na konání mezikorejských jednání americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

KCNA rovněž obvinila sousední zemi, že nechá Spojené státy rozmístit své letadlové lodě a další strategické zbraně v blízkosti Korejského poloostrova při příležitosti olympiády.

Mezikorejská schůzka se dnes koná na severokorejské straně Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu oddělujícím oba korejské státy. Rozhovory se patrně zaměří na dojednání podoby severokorejské umělecké skupiny a také termínech a místech jejího vystoupení.

S napětím se očekává, zda KLDR na jih vyšle slavnou dívčí kapelu Moranbong, jejíž členky vybírá osobně vůdce Kim Čong-un. Členkou severokorejské delegace na dnešních jednáních je podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení i kapelnice Moranbongu.

Rozhovory o detailech severokorejské účasti na olympiádě svolal na 20. ledna do Lausanne Mezinárodní také olympijský výbor.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 11:15

Plzeňská policie šetří nález lidských ostatků v řece v centru města

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy