Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš je pro Čechy morální autorita. Zeman druhé kolo možná prohraje, píše italská agentura

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Řím – O dění v České republice se zajímá i Itálie. Agentura ANSA píše, že úřadující prezident Miloš Zeman sice vyhrál první kolo voleb, ale v tom druhém už na rozdíl od svého protikandidáta nemá kde brát další hlasy.

ANSA také uvedla, že Jiřího Drahoše mnozí čeští voliči vnímají jako morální autoritu, jakou byl dříve Václav Havel. Drahoše budou volit všichni, kdo v první kole hlasovali proti Zemanovi, všichni, kdo si přejí změnu, uvedla dále ANSA.

Zdůrazňuje také, že pokud ve druhém kole skutečně vyhraje bývalý ředitel Akademie věd, mohl by mít Andrej Babiš problémy. Další šanci na sestavení vlády by mu totiž Drahoš na rozdíl od úřadující hlavy státu nedal.

Zeman mnoho svých dřívějších obdivovatelů zklamal, píše agentura. Vedle „bezvýhradné podpory" kontroverzního miliardáře je podle agentury mohl odradit „příklonem k Rusku a Číně, problémy s alkoholem, vulgárním výrazivem a urážením všech, kteří zastávají odlišný názor".

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy