Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci EU navrhují vyjmout z černé listiny daňových rájů osm států

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Bruselští úředníci navrhli stáhnout osm zemí z takzvané černé listiny daňových rájů. Uvedla to agentura Reuters. Problematiku daňových úniků a daňových rájů řeší Brusel již delší dobu. Téma nabralo novou intenzitu loni na podzim po zveřejnění velké série dokumentů označovaných jako Paradise Papers.

Reuters se odvolává na dokumenty, do kterých měla možnost nahlédnout. O návrhu mají jednat ve středu velvyslanci EU. Očekává se, že bude přijat příští týden na zasedání ministrů financí EU v Bruselu.

EU sestavila listinu loni v prosinci a v současnosti zahrnuje 17 zemí. Úředníci doporučili vyjmout ze seznamu Panamu, Jižní Koreu, Spojené arabské emiráty, Barbados, Grenadu, Macao, Mongolsko a Tunisko. Tyto země se podle nich zavázaly změnit svá daňová pravidla.

Na seznamu by nadále měly zůstat Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

EU má také takzvanou šedou listinu zemí, které zatím v daňové oblasti neplní požadavky EU, ale slíbily učinit patřičné změny. Zde je zahrnuto 47 zemí.

Témata:  EU daně EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy