Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arcibiskup kritizuje polskou vládu: Odmítání uprchlíků není křesťanské, národní bezpečnost není tak důležitá jako utrpení člověka

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská vláda opakovaně ospravedlňuje odmítání migrantů zachováním národní bezpečnosti. Tento postoj se však přestává líbit církvi. Arcibiskup Stanislaw Gadecki prohlásil, že národní bezpečnost není tak důležitá jako utrpení člověka.

"Nejdůležitějším měřítkem nemůže být zájem státu nebo národní bezpečnosti, ale člověk," řekl Gadecki, prezident polské biskupské konference. "Každý by chtěl žít v bezpečí, ale naše pozice nemá příliš mnoho společného s křesťanstvím," dodal během tiskové konference konané u příležitosti 104. Světového dne migrantů a uprchlíků.

V případě Polska prý "osobní egoismus, obava o zachování vlastní bezpečnosti vítězí nad altruismem". Uplatňování všeobecného zájmu na úkor jednotlivce považuje za společný prvek "všech druhů teroristických doktrín státu".

Gadecki od vlády požaduje, aby zaručila uprchlíkům bezpečnost a přístup k základním službám a aby vytvořila jiné řešení pro situaci imigrantů, než jejich zadržování. Citoval přitom nedělní výzvu papeže Františka, který řekl, že "kdykoli imigrant bouchá na naše dveře, je to možnost setkat se s Kristem".

Polsko společně s Českou republikou a Maďarskem kvůli odmítání unijního mechanismu čelí žalobě Evropské komise.

Témata:  uprchlíci Polsko církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy