Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Japonsku: Místní obchod prodal prudce jedovaté ryby

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonské město Gamagori vyhlásilo poplach kvůli jedovaté rybě fugu. Místní supermarket totiž prodal pět balíčků tohoto čtverzubce i s játry, jež obsahují prudký jed tetrodotoxin. Ten postihuje nervový systém a otrava jím je rychlá.

Město Gamagori aktivovalo pohotovostní systém. Dohledat se podařilo jenom tři balíčky, dva jsou stále mezi lidmi. "Vyzýváme občany, aby fugu nejedli. Využíváme městský systém, který výzvu vysílá tlampači po celém městě," sdělil místní představitel Kodži Takajanagi.

Fugu je drahá ryba, prodává se v zimě a jí se buď syrová nebo uvařená v polévce. Její játra, kůže a jikry podle agentury AFP obsahují smrtelně jedovaný tetrodotoxin a kuchaři, kteří ji chtějí připravovat, musejí projít školením a získat zvláštní licenci.

Otrava tetrodotoxinem je rychlá. Začíná pocitem znecitlivění kolem úst, po němž následuje ochrnutí a v nejtěžším případě smrt.

Témata:  Japonsko jedovaté ryby otrava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy