reklama

Miloše Zemana ve volbách podpořili, mimo jiné, nynější český premiér Andrej Babiš a český zpěvák Karel Gott. Tato informace se objevila v ruských sdělovacích prostředcích, konkrétně v nejčtenějším deníku Kommersant a ve státní agentuře TASS.

Informaci obě média publikovala i přes to, že se Karel Gott od tvrzení prezidenta Miloše Zemana distancoval. "Jako vždy, při všech volbách, jsem jmenovitě nepodpořil žádného kandidáta. Proto ani jejich výroky nekomentuji," vyvrátil Karel Gott pro TV Nova prostřednictvím své mluvčí Anety Stolzové tvrzení prezidenta Zemana.

EuroZprávy.cz proto zjišťovaly, odkud má Zeman informace o podpoře Karla Gotta a zda-li se za svá slova zpěvákovi omluví. Podle tiskového mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka to ale zřejmě není nutné. "Mistr se vyjádřil pro deník Blesk a mnozí čtenáři četli jeho vzkaz jednoznačně. Nemyslím si ale, že bych nyní měl jakýmkoliv způsobem reagovat na nejnovější Mistrovo prohlášení," uvedl pro EuroZprávy.cz.

O pravdivosti tohoto tvrzení lze ale rovněž pochybovat. Pro zmíněný deník totiž Gott žádnému z kandidátů podporu nepřiznal. Blesku doslova sdělil následující: "Současné prezidentské klání sleduji velmi bedlivě, nejen z pohledu názorů a vizí jednotlivých kandidátů, ale zejména z jejich celkového projevu. K volbám půjdu, o prezidentských kandidátech s rozvahou přemýšlím. Budu proto volit člověka, kterého si vážím, jeho myšlenky a názory jsou mi blízké a vím, že naši republiku bude opět dobře reprezentovat. A mohl by dle mého obstát i v nelehké době, která nás nepochybně čeká."

Některá česká média, která jsou považována za dezinformační, ale tato slova překroutila a uvedla, že Gott svým vyjádřením přiznal, že podporuje Zemana. Na dotaz serveru EuroZprávy.cz, jestli informace prezidenta Zemana pochází právě z těchto médií, nebo mají jiný základ, Ovčáček odpověděl: "Možná čtenáři vnímali Mistrovo “opět”. Nikdo, kromě pana prezidenta, neobhajoval."

Gott svým tvrzením, že zvolí kandidáta, který "bude opět dobře reprezentovat" Česko, ale mohl myslet i další zájemce o Hrad, například Mirka Topolánka nebo Pavla Fischera. Topolánek reprezentoval Českou republiku jako předseda Rady Evropské unie, Fischer naopak působil jako český velvyslanec ve Francii.