Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunistický kandidát Grudinin prý "nevydělává špatně". Miliardový majetek ale popřel

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Moskva - Prezidentský kandidát ruských komunistů Pavel Grudinin dnes popřel, že by vlastnil cenné papíry za 7,5 miliardy rublů (2,8 miliardy korun). Prý jde o chybnou interpretaci majetkového přiznání, i když připustil, že "nevydělává špatně".

57letý zemědělec je ředitelem Leninova sovchozu nedaleko Moskvy. Členem komunistické strany není, ale její politiku prý podporuje. Skutečná hodnota jeho majetku je podle jeho dnešního vyjádření 25 milionů rublů (přes devět milionů korun), za posledních šest let vydělal 157 milionů. "Jsou to poctivě vydělané peníze," řekl Grudinin. Příjmům prý odpovídají i výdaje na léčení příbuzných v zahraničí.

Podle majetkového přiznání, které se zákona předkládají všichni prezidentští kandidáti, Grudinin před registrací zrušil všechny své účty v rakouských bankách, kde měl uloženo 14,4 milionu rublů. Zbavil se prý i cenných papírů.

V majetkovém přiznání uvedl celkovou hodnotu všech svých cenných papírů, kterou novináři mylně pokládali za cenu jen jednoho, a sumu pak vynásobili počtem všech cenných listin dohromady.

Prezidentské volby se v Rusku konají 18. března. Prakticky jistým vítězem je dosavadní prezident Vladimir Putin, o druhé místo by podle průzkumů měl Grudinin soupeřit s předsedou nacionalistů Vladimirem Žirinovským.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy