Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedopustím obnovení uprchlické Džungle v Calais, slíbil Macron

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes navštívil přístav Calais. Prohlásil, že v žádném případě nepřipustí obnovu divokého tábořiště migrantů. V takzvané Džungli dříve pobývalo zhruba 8000 migrantů, kteří se z města pokoušeli dostat do Británie.

"Nebudeme tolerovat ilegální zabírání veřejného prostoru," řekl rovněž prezident a ujistil, že tábořiště migrantů nebudou vznikat ani na jiných místech regionu, který dnes navštívil. "Děláme vše pro to, aby ilegální překračování (hranice) v Calais nebylo možné," dodal Macron.

Británii prezident v proslovu vyzval, aby se více podílela na nákladech na bezpečnostní opatření, která brání migrantům vydávat se ze severní Francie do jižní Anglie. Londýn rovněž vyzval, aby reagoval na požadavky Paříže v otázce přijímání nezletilých migrantů bez doprovodu.

Macron se ve čtvrtek v Londýně zúčastní britsko-francouzského summitu a otázka migrace bude jedním z témat, které chce s premiérkou Theresou Mayovou probrat. Obyvatele severní Francie dnes prezident ale ujistil také o tom, že bude při jednáních s Brity o jejich odchodu z Evropské unie brát ohledy na zájmy jejich regionu.

Témata:  Francie uprchlické tábory uprchlíci Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy