Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový stát v Evropě? Stoupenci nezávislé Barcelony už mají vlajku a lídra v exilu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánští separatisté se pokoušejí o nezávislost na Španělsku, zároveň ale nabírá na síle částečně recesistické hnutí usilující o odtržení Barcelony od Katalánska. Region nazývají Tabarnia. Zahrnuje pobřežní oblast velkoměst Barcelona a Tarragona a jejich okolí.

Recesisté na sebe poprvé upozornili v prosinci 2017, kdy na internetu zveřejnili petici požadující vytvoření nového autonomního regionu, pod níž se do dneška shromáždilo přes čtvrt milionu podpisů.

Skupina, která doslovně přebírá hesla a argumenty katalánských separatistů, čímž chce prý ukázat na jejich nesmyslnost, nyní oznámila další kroky. Jejím "premiérem v exilu" se stal divadelní herec a režisér Albert Boadella, který ve svém úvodním projevu parodoval Puigdemontova vystoupení.

"Občané Tabarnie, nejsem tady. Nejsem tady, protože ti, jenž uzurpují pocity, peníze, instituce, kluby a vlajky, učinili tohle území nedýchatelným pro milovníky svobody a dobré nálady," pronesl se zjevnou nadsázkou Boadella.

Neoficiální mluvčí skupiny Jaume Vives však komentoval nové počiny "Tabarňanů" s vážnou tváří. Ve snaze o nezávislost prý zajdou tak daleko, "kam budou chtít zajít (katalánští) separatisté", protože několik milionů obyvatel více než sedmimilionového regionu "nechce přestat být Španěly".

Separatistické strany získaly v prosincových volbách většinu 70 křesel ze 135, k čemuž jim pomohl přepočet zvýhodňující venkovské regiony, zatímco v celkovém počtu hlasů dostali těsnou většinu unionisté. Podle průzkumů je podpora obou táborů mezi Katalánci přibližně vyrovnaná. Pokud najdou obě strany cestu k dialogu a separatisté se vzdají myšlenky na nezávislost, zanikne podle Vivese i hnutí za samostatnou Tabarnii.

Témata:  Barcelona Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy