Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn otevřel americkou ambasádu bez Trumpa

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - V Londýně se dnes pro veřejnost v tichosti otevřela nová americká ambasáda. Oproti původnímu plánu se ceremonie nezúčastnil americký prezident Donald Trump, který projekt označil za předražený a excentrický.

Podle pozorovatelů je za jeho rozhodnutím ovšem především to, že v Británii není moc vítán a jeho návštěva by postrádala veškerý lesk, který by si sám přál. Formát návštěvy nebyl koncipován jako oficiální státní, ale jen jako pracovní.

Podle agentury AFP se pod výraznou policejní ochranou do nového objektu na jihovýchodě britské metropole přesunul diplomatický personál bez větší pompy.

Trump vyjádřil nesouhlas se stěhováním americké ambasády a tvrdil, že o tomto kroku rozhodla vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy. Ve skutečnosti rozhodnutí padlo ještě před Obamovým nástupem do funkce v lednu 2009. Nová ambasáda, označovaná za nedobytnou pevnost, stála miliardu dolarů (21,1 miliardy Kč), ale byla plně financována prodejem jiných londýnských nemovitostí v majetku USA.

Témata:  Velká Británie Donald Trump Londýn

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy