Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komik šokoval Francii dopisem, který napsal teroristovi

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Paříž - Francouzský komik Dieudonné M'Bala M'Bala, známý svými antisemitskými projevy a podněcováním k rasové nenávisti, šokoval Francii dopisem, který napsal vězněnému přímému účastníkovi teroristických útoků v Paříži v listopadu 2015.

Podle deníku Le Parisien požádal Salaha Abdeslama o setkání, aby mohl "pochopit hloubku jeho rebelie". Jeho iniciativu okamžitě jako první odsoudili příbuzní obětí pařížských masakrů, které si vyžádaly 130 mrtvých.

Dopis byl napsán koncem loňského září a odeslán v polovině října. Do rukou Abdeslama, který odmítá jakkoli vypovídat, se ale nikdy nedostal a vyšetřující soudce zabývající se útoky možnost schůzky jednoznačně odmítl. Dieudonné údajně chtěl získat materiál pro knihu s titulem Jak zastavit atentáty ve Francii?

Nyní osmadvacetiletý Salah Abdeslam se podílel na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015. Na rozdíl od svého bratra i dalších členů skupiny ale při atentátu nebyl zabit ani nespáchal sebevraždu, ale odjel z Paříže do Bruselu. Několik měsíců se mu pak podařilo skrývat. V březnu byl v Bruselu zadržen a od února bude souzen v Belgii za střelbu na policii.

Témata:  Salah Abdeslam Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy